Året 2015

Standard

För någon vecka sen kom jag med den briljanta idén att även jag skulle skriva någon form av sammanfattning av året som gått men nu när jag satte mig ner för att faktiskt skriva känns idén inte lika bra längre. Kanske är det kylan, har nämligen för tillfället ca 15 grader här vid köksbordet, som gör att skrivandet känns lite trögt. Men men jag gör ett försök i alla fall. Så….

Januari. Vad gjorde vi i januari egentligen? Det var kallt och det var inte så värst mycket vi kunde göra i trädgården, vi eldade ute en del men förövrigt antar jag att vi mest stannade inne, drack vin i soffan och sittdansade till diverse konserter med Hall and Oates och Kool and the gang. Ingen direkt produktiv månad men kul hade vi.

Februarimånad började med att Johan fyllde 31 och jag klurade ut hur biskvier bakas, vilket inte alls var så komplicerat som jag trodde – och gott. På alla hjärtans dag var vi i Fjälkinge och firade mina föräldrars 25-åriga bröllopsdag och ett par dagar senare var det Mias tur att firas. Strax därefter kom våren smygandes och till rävens förtjusning, introducerade vi ankorna för dammarna.

Under mars kom våren hit ordentligt och runt om i trädgården kunde vi se hur marken sakta började vakna till liv, knoppar på träd och buskar började växa och ankorna blev pilska. Och till vår lycka började de inte bara lägga ägg utan även ruva dom. Vid torra dagar byggde vi klart bäddarna som vi senare skulle plantera diverse grödor så som sallad, morötter och lök i. Även pergolan byggdes klart och vi planterade ännu fler rosor och lökar. Ett gäng pärlhöns och ett påfågelpar flyttade hit men fick ett par månader senare flytta vidare – pärlhönsen till Nangijala och påfåglarna till en hästgård utanför Hässleholm.

I april hände det grejer här ute, en skogsfruktträdgård kom på plats, delar av huset blev målat och både ett potatis-/majsland och kryddland blev både uppgrävt och planterat. I rabatter och under fruktträden blommade påskliljor och tulpaner för fullt. Ankungar kläcktes på löpande band och växthusbygget påbörjades så smått.

_DSC1386

_DSC1916

_DSC1913

I början av maj flög vi över Atlanten till Atlanta för att hälsa på våra vänner Mike och Sara. Det var en fantastisk resa, dels otroligt kul att träffa våra gamla grannar från Tioman igen, men även att få se alligatorer och bältdjur i det vilda. Även New York fick sig ett besök innan hemfärden hem till vår lille Gustav som tillsammans med alla nya ankor väntade där hemma. Trädgården stod nu i full blom och vi njöt extra mycket av lugnet och stillheten här ute i skogen. Under maj månad blev vi även påminda om hur skört och orättvist livet kan vara.

ny (781x529)

Under juni och juli växte våra grödor i landet så att det nästintill knakade. Växthuset tog mer och mer form och aningen ofrivilligt hjälpte jag Johan med att rensa upp i den stora dammen. Var och varannan dag hade vi besök från både när- och långväga släktingar och vänner, alla besöken var uppskattade och det var kul att visa upp trädgården från sin finaste sommarsida med den ända nackdelen att vi inte fick så mycket gjort mellan alla middagar och fikastunder.

I augusti var min semester över och det blev mindre tid för fika men desto mer för trädgårdsarbete – vilket vi såg fram emot om inte vädret varit så regnigt och blött. Vi skördade i alla fall spenat, morötter och rödbetor i mängder och det både saftades och syltades för fulla muggar. Kräftor fiskades upp som vi sedan festade loss på tillsammans med våra föräldrar. Både fläder- och vinbärschampange sattes och var lagom klar till återföreningen av vårt högstadiegäng, det så kallade ULLL-gänget.

Strax efter semestern, i september, fick jag ett nytt schema och under övergångsperioden blev det att jag jobbade lite mer än vanligt och hann därför inte med så värst mycket här hemma men Johan däremot såg till att ankorna hade det bra och att växthuset växte ytterligare. Något jag faktiskt hann med, eller snarare såg till att jag hann med, var en tur ner till Malmö för middag hos Sandra och min första Rollerderby-turnering tillsammans med vår kompis Elin som själv är en väldigt aktiv derby-spelare. Efter ett par ronder (hit?) började jag förstå hur spelet gick till – mycket till stor hjälp av expertkommentatorerna (Elin och Elins mamma). Och vilken härlig sport! Även om det under matchen är två lag och alla är superkoncentrerade på sin roll i laget och i spelet så är det som om alla är vänner efteråt. Härligt! Föredömligt! Samma anda finns säkert i fler sportsammanhang men jag tyckte att det var extra tydligt här.

Oktober rullade på så som oktobrar brukar göra – ruggiga och trista. Växthuset hade vid den här tiden vuxit färdigt men det arbetet som försiggick var ändå viktigt; väggarna blev putsade både ut- och invändigt och dörrar och fönster blev monterade. Att montera solpanelen klarade Johan av galant själv och under november fick vi hjälp att dra diverse sladdar och kablar och till sist kunde vi trycka på strömbrytaren och lamporna tändes. Det låter kanske konstigt men vi kände båda ett litet lyckorus genom kroppen när vi såg att lamporna tändes. Dels har vi ju investerat en del för att bygga systemet (så kanske var det rent av lättnad vi kände när vi såg att det fungerade) men också är det egentligen häftigt att vi kan utvinna energi av solen, inte nog med att vi får direktvärme av dess strålar men också att strålarna gör att vi kan tända växtbelysningen i växthuset. Ja det är sådant vi pratar om här hemma.

I slutet av november drabbades vi av stormen Gorm. Det är ca två kilometer från vårt hus ut till asfaltsvägen och på den sträckan hade ca 25-30 träd fallit (synliga från grusvägen) varav 8-10 av dem lagt sig över vägen. Att jag skulle kunna ta mig till jobbet inne i byn till 06:00 kunde jag glömma. Vid nio-tiden var det ljust nog till att vi kunde se förödelsen och det slutade med att Johan körde mig så långt det gick från vårt håll medan min chef kom körandes från andra hållet och så fick jag gå och klättra över träden där emellan. Decembermånad inleddes alltså med att vi var ström- och vattenlösa i 5 dagar. Det låter inte så farligt (och det var det inte heller) men vi insåg ganska snabbt hur beroende vi är av både el och vatten. Resten av december följdes av diverse julförberedelser både på jobb och här hemma, tavlor målades och granen togs in och plötsligt var det redan den 23:e och jag satt på Rosegarden i Kristianstad med det berömda ULLL-gänget. Först sågs vi inte allihop samtidigt på tio år och nu lyckades vi få till hela två (!) träffar på fyra månader. Dagen efter vi begav oss till Kristianstad igen för att fira jul – först på Floravägen och senare en snabbis på Amerikavägen.

Några dagar senare bjöd vi, så som förra året, på julsmörgåstårta (det är alltså en vanlig smörgåstårta som äts i juletid). Det är svårt att få ihop alla från det gamla gänget samtidigt men denna julen halverade vi andelen frånvarande. Bortsett från att vi var lite oense hur högt och hur länge musiken skulle spelas var det en mycket trevlig tillställning. Nyår firades här hemma tillsammans med Hanna och Philip, vi gjorde det enkelt för oss och beställde mat från mitt jobb och vi var alla väldigt nöjda.

_LED3825 (1280x855)

Så! Det var i grova drag hur året här hemma i våran skog sett ut. Vi ser framemot året som kommer och att ta lärdom av året som gått, som till exempel att vi behöver sätta mer potatis men inte fullt så mycket lök, att hålla fågelungar instängda ett par veckor längre för att öka deras chanser att överleva och att göra ännu mer fläderchampagne. Vi ser även framemot att växthuset ska blir helt färdigt (inte bara nästan färdigt som nu) och så småningom börja skörda citroner och grönsaker året om. Hönsen har blivit så pass stora nu  att de (igår) börjat lägga ägg så snart kan vi förhoppningsvis lägga till ägg på listan över produkter vi är självförsörjande med. Inom en snar framtid kan vi även lägga till el.

pusshaj

_LED3857_1 (1280x1010)

 

Annonser

One response »

  1. 😊 Vilket fantastiskt år. Även vi fick nöjet att träffa dig en kort stund. Det lägger jag till min årskrönika. Hoppas att jag ska få en god cykel, som kan cykla långt. Då kommer vi forbi. Kram Nette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s