Resan till det där stora landet i väst

Standard

Nu har vi hittat på så mycket saker igen att jag knappt vet var jag ska börja. Denna gången berättar jag inget om arbetet här hemma i vår skog utan det blir bara om vår resa till det där stora landet i väst. Det får bli ett trädgårdsinlägg lite senare.

Efter en relativt smärtfri flygresa över Atlanten landade vi i Atlanta där våra vänner Mike och Sara mötte upp oss. Vi kramades allihopa och önskade varandra en god jul (resan var Johans julklapp). Det var på Tioman i oktober förrförra året som vi träffade dem första gången, vänskapen började med att Mike kom fram och frågade Johan om det var han var den Johan som hade gjort boken om djuren på ön, mycket riktigt så är Johan den Johan som gjort boken och Mike berättade hur mycket han uppskattade den. Lägligt nog bodde vi grannar och umgicks sedan varje dag fram tills att de skulle vidare på annat håll – hem till USA. Redan då bjöd de hem oss till Georgia och nu för fyra veckor sedan åkte vi dit.

I en skogsglänta utanför staden Athens hyr Mike, Sara och deras kompis Steve ett mysigt litet hus, de försöker, som vi, leva ett ekologiskt och miljömedvetet liv och det är kul att diskutera och dela idéer och tankar med någon som har samma intresse. De odlar en del mat själva och lusläser innehållsförteckningar på de livmedel de ändå behöver köpa, de är även väldigt påläsa angående det amerikanska jordbruket och företagen som säljer maten i butikerna.
Vi fick hela ovanvåningen för oss själva (ett stort sovrum med balkong och eget badrum) och varje morgon öppnade jag balkongdörren, tog ett djupt andetag och njöt av den söta doften av kaprifol och kvittret från alla fåglarna. Något som slog oss redan första morgonen var hur härligt vårgrön deras trädgård och skog var. När vi lämnade vår egen trädgård hade den inte riktigt kommit igång ännu utan var fortfarande lite gråbrun – bortsett från tulpanrabatterna då.

Under dagarna i Athens blev vi guidade genom staden och dess stora campusområde, vi åt god pizza och drack den lokalt bryggda ölen på Little Italy, vi vandrade ett par timmar längs en flod i närheten där vi både fick se solande sköldpaddor och ormar, vi besökte restaurangen Longhorn Steakhouse där vi provade på vår första amerikanska hamburgare – gott men inte den godaste jag ätit. En förmiddag åkte vi en dryg timmes bilfärd norrut till Lake Harwell för att hälsa på Mikes föräldrar som bor där på gränsen mellan Georgia och South Carolina. En hel dag spenderades tillsammans med dem, vi åt kalkongratäng, drack svagt kaffe, åkte ut med båten på sjön, badade och drack en och annan öl tillsammans. Mikes mamma visade stolt upp sitt trädgårdsland och sina stora stora blåbärsträd. Eller ja, det hade väl varit buskar från början men hade växt så pass att de blivit stora som träd. Hon hade svårt att tro oss när vi sa att våra blåbärsplantor vanligtvis inte blir mycket större än en och en halv decimeter, för det första förstod hon inte riktigt begreppet ”decimeter” men även när vi visade med händerna hade hon svårt att tänka sig så små blåbärsbuskar.

Vi hade, som alla andra dagar i Georgia, strålande solsken med en temperatur mellan 30-35 grader med en vattentemperatur på strax över 20. Även om det fläktade i medans vi åkte i båten var det ändå skönt att komma ner i vattnet och svalka av kroppen. Mikes föräldrar är väldigt lätta att ha att göra med, även om det var första gången vi träffade dem så kändes det ändå som om vi kände dem sedan tidigare, som om vi setts flera gånger förut.

_DSC1982 (1280x854)   _DSC2196 (1280x854)

_DSC2403 (854x1280)   _DSC2132 (854x1280)

_DSC2144 (1280x854)   _DSC2300 (1280x854)

_DSC2288 (1280x853)   _DSC2273 (1280x854)

_DSC2289 (1280x731)

_DSC2286 (854x1280)   _DSC2320 (1280x975)

Följande förmiddag var det dags att bege sig ut på campingtur. Mike och Steve hade förberett och planerat vår tur mycket noga och väl medans Sara hade lagat (och fryst) en kycklingsoppa som hon skickade med oss. Bilfärden tog oss söderut genom den Georgianska landsbygden, vi såg stora och små villor med liggande träpanel ofta med en tillhörande ”trädgård”, dvs en öde men välskött gräsmatta. De flesta husen hade även en större veranda med den obligatoriska gungstolen och/eller gungbänken. Vi såg både fina och nergångna trailerparker, ett par valnöts- och pekannötsodlingar, nedgångna och halvt övergivna småstäder och samhällen, mängder av snabbmatsrestauranger och stormarknader samt ett och annat överkört bältdjur. Lite då och då stötte vi på stora skyltar om att en AK45:a var en perfekt morsdagspresent och att Jesus snart kommer och att vi ska göra oss redo. Väl framme vid vårt mål Okefenokee Swamp var vi dock redo för att titta på alligatorer. Och alligatorer fick vi se! Allt från söta små bebisaralligatorer bara ett par decimeter långa till ett par bjässar på 3-3,5 meter. Förutom alligatorer så inhyser Okefenokee-träsket även en stor mängd fåglar, vilda kalkoner och ormar. Tvättbjörnar och svartbjörnar ska också bo i området men ville inte ge sig till känna. Ett djur som däremot vill ge sig till känna under kvällningen var myggen. Myggen var så pass många (och hungriga) att vi fick fly in i bilen och avnjuta vår kycklingsoppa där.

_DSC2658 (1280x854)   _DSC2588 (1280x854)

_DSC2666 (1280x854)

_DSC2905 (1280x854)

_DSC2764 (1280x854)   _DSC2422 (852x1280)

_DSC2431 - Kopia (1280x854)   _DSC2431 (1280x853)

_DSC2552 (1280x854)_DSC3048 (1280x854)   _DSC2607 (1280x854)

Ytterligare ett par timmar söderut nådde vi vårt nästa stopp för vår campingtur – Ichetucknee Springs som ligger i norra Florida. Där vi tog ett välbehövligt dopp i det lite kalla men klara vattnet. I mitten av pölen vi badade i fanns ett ”hål i botten”, hållet ledde till underjordiska grottor och färskvatten forsade upp hur hålet som tillsammans med andra liknande hål i området skapade Ichetucknee River. Det är ur dessa källor som de intilliggande samhällena pumpar upp dricksvatten.

_DSC3077 (1280x854)   _DSC3074 (1280x854)

_DSC2395 (1280x854)   Ichetucknee

Vårt tredje och sista stopp var ännu länge söderut i St Augustine där vi förutom att besöka Steves favoritrestaurang även besökte Twelve Mile Swamp Conservation Area. Bland den härliga stora skogen fick vi för första gången se levande bältdjur! Det är ett fantastiskt djur! Det liknar allt och ingenting, de är som en korsning mellan råtta, igelkott, sköldpadda och dinosaurie. Strax efter mötet med bältdjuren var det dags att säga hejdå till Steve som skulle stanna kvar i Florida medan vi andra körde den långa vägen tillbaka till Athens där Sara väntade.

_DSC3205 (1280x854)_DSC3142 (1280x854)   _DSC3332 (1280x854)

_DSC3103 (854x1280)   _DSC3126 (1280x854)

Sista dagen i Athens tog vi det lugnt, vi var aningen slitna efter campingturen, så det var skönt att bara vara hemma tillsammans sista dagen. Vi gick och la oss tidigt för nästa dag skulle vi upp halv fem för att vara säkra på att missa rusningstrafiken till flygplatsen. Vi kramade om våra vänner på flygplatsen, tackade för härliga dagar tillsammans, önskade dem lycka till med alla sina projekt och välkomnade dem till Sverige. Samtidigt som Mike och Sara hoppade in i bilen och körde iväg så tog vårt flyt och vår goda tur slut.
Planet som skulle ta oss till New York var två och en halv timme försenat, väl framme fick vi en rent av dålig taxichaufför. Inte nog med att chauffören pratade dålig engelska – inte bara dålig brytning, det pratades snabbt, sluddrigt och högt – samtidigt som både hörseln och synen var aningen nedsatt. Chauffören var även mindre bra på att hitta och förstå beskrivningar från oss, medtrafikanter och poliser som försökte hjälpa till. Någon gps fanns inte i bilen och när mitt tålamod började tryta tog jag upp mobilen och slog på gps:en där, även om jag visste att det eventuellt skulle bli en dyr hjälp. Mobilen hjälpte oss i ca 5 minuter sen dog den. Kul. Till sist kom vi faktiskt till rätt gata och även till rätt husnummer (vi gick sista biten). Utanför dörren stod ett par med en varsin resväska, dörren var låst och det var ingen som svarade på porttelefonen. Det satt en lapp på dörren angående renovering och vi misstänkte att vi blivit lurade. En och annan svordom hördes, både på svenska och på ryska. Plötsligt öppnas dörren av en hantverkare som sa att receptionen var en trappa ner, vi gick ner och allt vi hittade var en korridor med stängda dörrar. Det kändes sådär men plötsligt kom en kraftigt överviktig kvinna genom dörren, med andan i halsen bad hon om ursäkt att hon var försenad. Hon checkade in oss och allt löste sig fint. Rummet vi fick var relativt nyrenoverat, rent och fräscht – bortsett från eventuella bed bugs.

_DSC3392 (1280x547)_DSC3519 (1280x854)   _DSC3371 (1280x854)

Det första som slog oss när vi kom till New York var oljudet. Det är ett ständigt oväsen med trafik, sirener, tutande, tåg och människor överallt. Var vi än ställde oss så stod vi i vägen för någon. Boendet vi hade hittat, västra Bronx, låg ett par kvarter ifrån den botaniska trädgården i men ett par kvarter på kartan visade sig vara 4 km. Gatan vi bodde på var som vi många gånger sett på film, smala radhus på tre-fyra våningar som alla har en bred trappa upp till porten. I området fanns även större lamell- och punkthus med de typiska brandtrapporna som bildar stora sicksackmönster över tegelfasaderna. Många av radhusen på gatan vi bodde på var under ombyggnation och jag misstänker att det kan vara en gentrifieringsprocess på gång.

Dagarna i New York gjorde vi inte allt ”man bör göra i New York”, men en hel del. Vi besökte Natur Historiska Muséet som vi uppfattade vara ett museum främst riktat till barn. Montrarna med de uppstoppade djuren är väldigt välgjorda men charmen förstörs ändå av att det är döda uppstoppade djur. De hade även en 1:1 modell av en regnskog samt massvis med tropiska växter och andra smådjur uppnålade på en vägg. Delar av muséet var avspärrat på grund av en bröllopsfest men vi fick se en glimt av både den stora blåvalen och dinosaurieskeletten. Både jag och Johan föredrar så klart att se levande djur i det vilda och har varit lyckliga nog till att ha haft möjligheten (men också turen och tålamodet) till att ha sett många av de här djuren just i det vilda. Att se levande djur i sin naturliga miljö är alla gånger mer lärorikt än uppstoppade i en monter. Jag kommer aldrig glömma när en oriental whip snake (på Tioman) hälsade på mig, först tittade vi på varandra, den lika nyfiken på mig som jag på den, jag höll fram handen och den slingrade upp på min hand, tittade lite närmade på mig för att sedan vända om tillbaka till sin gren. Jag kan inte förklara hur den lyckas ta sig fram utan varken ben eller armar men jag fick ändå se hur den rörde sig, hur den kände/smakade sig fram med den lilla snabba tungan. Jag rekommenderar inte att man ska på något vis ska störa de vilda djuren, plocka upp dem eller liknande men nu var det faktiskt ormen som valde att komma till mig och det var en fantastisk upplevelse. Att Johan stod precis bakom och berättade vad det var för orm var så klar en trygghet.

_DSC3471 (854x1280)   _DSC3430 (1280x834)

museet (775x508)

    The Metropolitan Museum of Art fick sig också ett besök där vi under en hel dag vandrade runt, njöt och blev inspireraderades av vackra målningar och imponerande hantverk. Ett par av van Goghs rosor och irisar var utlånade till muséet och jag vill påstå att vissa av hans verk är överskattade. Efter en heldag på museet slog vi oss ner i en biosalong och kollade på Far away from the madding crowd.
För övrigt tog vi ett titt på Times Square, vandrade genom Central Park samt Battery Park där vi skymtade Frihetsgudinnan. Vi la en heldag på Botaniska Trädgården och hittade inspiration till vår egen trädgård. Vi traskade över Brooklyn Bridge och tittade på det nya WTC. Vi åt glass och tittade på Empire State Building. Vi åt god burgare på Applebee’s och hamnade på en matfestival.

_DSC3630 (1280x820)

_DSC3635 (852x1280)   _DSC3592 (1069x1280)

_DSC3603 (1280x527)

_DSC3568 (1033x1280)   _DSC3618 (1280x793)

_DSC3534 (1280x839)   _DSC3542 (805x1280)

_DSC3458 (1280x854)   _DSC3519 (1280x854)

ny (781x529)

_DSC3516 (1280x854)   _DSC3423 (1280x854)

_DSC3669 (1280x854)    _DSC3693 (1280x854)

trädgården (772x520)

_DSC3721 (1280x854)   _DSC3730 (1280x854)

Det var kul att få se världens huvudstad och trängas med folk från jordens alla hörn, kanske missade vi New Yorks bästa delar men jag vill ändå påstå att staden är aningen överskattad. Vi kom snabbt överens om att vi uppskattar de äldre Europeiska städerna mer, så som området mellan den stora moskén och Panthéon i Paris, den pittoreska staden Pula i nordvästra Kroatien och charmen i städerna kring Alperna där både München, Garmisch-Partenkirchen och Wien är starka favoriter.

Väl hemma igen möttes vi av en lätt övervuxen trädgård och ett gäng ankungar som snälla föräldrar och kollegor tittat till medans vi var borta – men mer om det nästa gång.

Pusshaj!

Annonser

2 responses »

 1. Kul att läsa en lättsam läsning från er resa.
  I Metropolitan Museum of Art, den där runda, guldiga ”tavlan” tyckte jag nog att jag har sett porträttet
  tidigare…

 2. Åh, vad härligt att läsa om er fantastiska resa!
  Blir lika berörd varje gång jag ser Johans fina bilder.
  Du är verkligen en helt fantastisk fotograf till att hitta det lilla i det stora!
  Pussar o kramar på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s