Ormätaren Gustav

Standard

Här ute i skogen rullar arbetet vidare med att ordna upp vårt nya hem. Tacksamt nog har vi inte stött på några större motgångar förutom att gräsklipparen gått sönder (och blivit lagad) men två av ängarna hann bli klippta innan den la av. Planen är att får och getter i framtiden ska få mumsa i sig gräset men med tanke på all skit vi hittat slängt här och var så bestämde vi oss för att klippa ner gräset – dels för att fruktträdgården ska synas ordentligt men främst för att vi ska hitta och avlägsna så mycket skit som möjligt. Ju mer vi klipper, gräver och röjer desto mer skit hittar vi i murarna, i gräset och nergrävt i marken. Vi har hittat allt ifrån rester av uppeldade trädgårdsstolar, bildäck, plåtburkar, plast- /glasflaskor, plastpåsar, krukor och tegelpannor. Tegelpannor i mängder. Överallt. Bredvid murar, på murar och i murar. Staplade fint mot en mur, utplacerade ovanpå en annan och en tredje mur är delvis uppbyggd av trasiga tegelpannor. Det började med att jag bara skulle avlägsna gräset som växte ovan på en mur samt att lyfta tillbaka de stenar som rasat. Men ju mer gräs och jord som jag grävde, krafsade och borstade bort desto med tegel hittade jag. Det verkar som att någon avlägnat stenarna i mitten av muren och sen fyllt i tomrummet med tegelpannor och jord. Med åren har små träd och buskar börja växa i muren, teglet har börjat brytas ner och muren började falla ihop. Så det där med att ”snygga” till muren runt huset blev ett lite större projekt än vad jag hade tänkt mig.

DSC_7359   DSC_7377

DSC_7382   DSC_7329

Andra projekt som är påbörjade och slutförda är tre rabatter längs huset, på norr- och västsidan. Där har vi satt rhododendron, tulpan- och alliumlökar tillsammans med rosor och fjärilsbuskar som vår favorit växtmästare Jankov har försett oss med. Det bästa med att storhandla hos Jankov är att han kör hem växterna till oss. För ett par veckor sedan kom han hit med en båge som vi satt vid trappan ner till trädgårdslandet, med sig hade han också blåregn som vi nu har satt vid bågen och ser framemot de blå vackra klasarna med blommor som kommer nästa vår. Det var Jankov som levererade de 15 frukträden till oss i augusti och har sen dess levererat några träd till. Och buskar. Och rosor. Och krukor. Och goda råd om våra växter. Och om resmål. Och om vin.

DSC_1672   DSC_1679

DSC_7254   DSC_7266

DSC_1676   DSC_7405

För några veckor sedan blev vi nästan intill våldgästade med en kräftskiva. Sandra, Linnea och Linus kom hit och med sig hade de både kräftor och snaps. Trots lättare allergiska besvär orsakade av katten Gustav så hade vi en trevlig kväll med god mat, lite väl mycket snaps, roliga spel och det närmaste en livespelning med Freddie det går att komma så här 23 år efter hans död. Om man ställer ut högtalarna på altanen, höjer volymen så hög det går innan det börjar skrålla och ställer sig vid husknuten så studsar ljudet prefekt mot skogen och det låter precis som på konsert.

DSC_7279   DSC_7277

DSC_7273

Ganska snabbt efter inflyttningen för två månader sedan insåg vi till vår förtjusning att det finns gott om orm här uppe. Eller fanns i alla fall. En kopparorm råkade vi klyva med en spade och en blev skadad av trimmern. Vi såg en snok simma i ena dammen som sen blev kraftigt biten av Gustav. Så pass att han blev förlamad i halva kroppen och kunde inte röra sig ordentligt. En dag kom Johan springande och bad mig hämta kameran och vi sprang ut på ängen igen. I gräset låg en huggorm. Jag har aldrig sett en huggorm tidigare och var tacksam för den lilla glimt jag fick innan den gömde sig igen. Nästa dag åt Gustav upp huggormen.

Den där Gustav är en riktig liten jägare, ett tag var det en mus om dagen. Eller sork. Eller orm då. Förra veckan tog han in två möss. Den ena åt han upp på hans dörrmatta (ja katten har en egen dörrmatta vid kattluckan) den andra var dock inte död utan sprang panikslaget runt i huset med katten hack i häll. Detta var vid tre-fyra tiden på natten och jakten höll på i två timmar ungefär innan det blev tyst och jag kunde somna om. På förmiddagen när jag stod och saftade för fullt i köket såg jag plötsligt en liten grå filur vid högtalaren. Katten gick förbi luktade på musen och gick vidare. Jag plockade upp den lille stackaren för att gå ut och visa Johan som eldade där ute i regnet. Även om jag inte vill ha möss i huset eller uppe på vinden så hade jag inte hjärta att döda den lille musen. Så jag la den ute i vedhöget ute på ängen men även om det inte syntes några skador på den så dog den en timme senare.

DSC_7353   DSC_7110

För övrigt är trappan från altanen ner till gräsmattan så gott som klar, odlingsbäddarna börjar ta form och en allé med japanska körsbärsträd är planterad. Gräsmattan går det dock lite sämre med – det har funnits så mycket annat att göra som varit roligare helt enkelt. Så som röja och organisera i ladan, plantera om krukväxter och göra saft.

Marken förser oss fortfarande med svamp, inte lika mycket som tidigare men vi har inte behövt använda något av den torkade svampen i alla fall. Förra veckan hittade vi blomkålssvamp vilket ingen av oss varken hittat eller ätit tidigare och efter ett snabbt samtal till svampexperten, aka Johans morbror Hasse så plockades svampen, tillagades oss åts i flera dagar. Gott gott gott!

Namnlös

DSC_1635

DSC_7364   DSC_7339

DSC_7255   DSC_7306

DSC_7310

Precis innan vi lämnade Kutching i början av juni hade vi ett paket som skulle skickas hem till Sverige, dessvärre var det ett par helgdagar dagarna innan vi skulle flyga men Jasmin från receptionen på hotellet lovade att hon skulle skicka paketet åt oss så fort postkontoret öppnat igen. Några dagar senare fick vi följesedeln skickad till mailen och allt var frid och fröjd. Men två månader senare och paketet fortfarande inte kommit så sökte jag efter paketet på Malaysia Pos-hemsida och fick till min besvikelse beskedet att ”item arrived to destination coutry. Country: Hong Kong”. Efter att ha pratat med kundservice fick jag veta att allt var som det skulle och jag räknade med att vårt paket aldrig skulle komma fram. Men plötsligt en dag låg det en avi på köksbordet och vi skyndade oss till posten och nu äntligen har vi fått hem vår fina balinesiska Shiva och en kvinnlig torso som nu pryder bokhyllan.

Idag så verkar hösten ha kommit, bra för alla växter som behöver vatten och bra för mig som då kan vara inne och måla utan att ha dåligt samvete.

pusshaj

DSC_1648   DSC_1651

DSC_7351   DSC_1686

DSC_7404

DSC_7338

Annonser

3 responses »

  1. Vad långt ni har kommit sen vi rest. Så bra det ser ut:)) Vilken jäkla blomkålssvamp! Avundsjuk att inte få smaka. KERSTINLASSE

  2. Linda det är härligt att läsa om allt du skriver. Ditt språk och de vackra bilderna är ren njutning tycker vi/Eva och Christer Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s