Nya Zeeland

Standard

Nu är vi på Nya Zeeland! Vi lämnade alltså ett grått, trist och regnigt Kuala Lumpur och landade 24 timmar senare i ett varmt och soligt Christchurch. Att checka in på motellet och krypa ner i den sköna sängen var helt fantastiskt underbart. Dagen efter åkte vi och hämtade vår bil och strax därefter åkte vi på en campingutrustning- och matshopping och var sedan redo att utforska den södra ön av Nya Zeeland. Bilen vi köpt är en stor Honda, sätena därbak har vi fält och ovanpå en stor luftmadrass sover vi gott. De kvällar det är molnfritt kan vi beskåda stjärnorna genom takfönstret.
DSC_0523
DSC_0165 DSC_0567
DSC_0371
Även om vi bara varit här på Nya Zeeland knappt en vecka och bara hunnit se en liten del så är det ändå ett resmål vi varmt kan rekommendera. Här är fantastiskt fint! Landskapet, men även städerna, söder om Christchurch påminner om Europa eller mer specifikt om södra Tyskland norr om Alperna eller om Slovenien söder om Dolomiterna. Vägarna kantas av gröna frodiga kullar med betande får varierat med utsikt över glittrande vatten. På avstånd ser fåren ut som vita små bollar på de gröna kullarna. Kommer man närmare skuttar de iväg och med sina runda rumpor påminner de om Marley, inte Bob Marley då utan Lakkas-någonting-Marley (en hund vi känner).
DSC_0684
DSC_0153 DSC_0108
Nya Zeeland är perfekt för den som är rädd för ‘farliga’ djur och småkryp. De enda rovdjuren här (på land då) är katter och diverse små illerliknande varelser. NZ är också bra för den som gillar fåglar. Förutom mängder av måsar, trutar och små gråa hängrar så har vi sett de lite mer ovanliga (för oss iaf) svartvita kråkor, svartvita skarvar, skedstorkar och svarta svanar. Vi hoppas på att vi senare även ska få träffa på kiwi- och kiafåglar. Igår åkte vi till en halvö där albatrossarna bor. Dessa albatrossar blir upp till en meter höga med en vingbredd på 3,2 meter, ganska stora då alltså. Om natten i djungeln på Tioman var svartare än svartast så är albatrossens fjäderdräkt vitare än vitast. Till och med vitare än en vit kaninunge.
DSC_0725
DSC_0291 DSC_0609
För någon dag sedan såg vi pingviner för första gången! Först besökte vi Little Blue Pinguins Farm, ett område som delvis är avspärrat för djur så som människor, katter och hundar medans det är öppet för pingviner och sälar att komma och gå som de vill. Medans pingvinföräldrarna är ute och fiskar på dagarna så ser personalen på farmen till att ingen förstör deras bo eller tar äggen eller deras ungar. Senare på dagen åkte vi till en strand som bebos av Yellow-eyed pinguins. Efter en stunds väntan så fick vi se tre små pingviner komma upp hur havet, spatsera en stund på stranden innan de gick på pingvinvis upp i skogen där deras hungriga ungar väntade.
DSC_0616
DSC_0234

Vi har även besökt en strand som har några bollstenar. Det är precis som det låter, bollar som är gjorda av sten/stenar som ser ut som bollar. Vi har hittat en massvis med snäckor med fantastisk pärlemor i men även vattnet verkar innehålla pärlemor (hoppas, hoppas att det är så och inte på grund av allt olämpligt som finns i havet). Speglingarna som blir i bubblorna i skummet som bildas när vågorna slår över ser ut som en Munch-målning.

DSC_0662 DSC_0648
Igår kväll kollade på när 150-200 små pingvinföräldrar kom upp hur havet för att ge mat till sina små pingvinungar. Det var de sötaste vi har sett på länge, iaf sen sist vi såg pingviner. 🙂

pusshaj!

DSC_0409
DSC_0579

Annonser

2 responses »

 1. Det verkar vara bra fågelområde,dit vill nog Kerstin och fotografera.Kommer att bli kul att se alla bilder,men det är långt till vi ses.Hoppas bilen går bra ni är ju vana att sova på det sättet. Vår nästa tur blir till Naturområdet Donana i södra spanien i Maj och sen till de krushuvade pelikanerna i norra Grekland i september+någon vecka i Gialova. Sköt om er och kör försiktigt.
  Många kramar från Lasse och Kerstin

 2. Åh, vad härligt att höra från från er!
  Ni verkar ha det helt underbart, precis som vanligt:)
  Fantastiska bilder!
  Var rädda om er och njut!
  Puss och kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s