Hejdå kära Tioman

Standard

Senaste veckan har vi bott på sköldpaddscentret, Juara Turtle Project. Om dagarna har vi mest tagit det lugnt, lekt i vågorna i havet, promenerat på stranden, hittat finfina snäckor, badat i den lugna lagunen och på kvällarna har vi käkat och kollat på (oftats dålig men ändå bra) film med Charlie och Karam. 

DSC_0042 DSC_0047

   En dag traskade/klättrade vi en och en halv timme in i djungeln tills vi kom fram till ett av de små vattenfallen. På smala, nästan igenväxta stigar tog vi oss fram över/under nedfallna träd och klättrade mellan och över stora stenblock. Vissa partier tyckte Johan var lite extra spännande att passera, själv visste jag inte bättre utan traskade glatt på. Anledningen var att vi passerade ett kungskobra- och kraitområde, de gillar tydligen att ligga och trycka under stenblock och trädstammar. Kungskobror är vakna på dagen, de är skygga som bara den (de är döva men sticker iväg när den känner vibrationerna i marken från våra fotsteg) och man har verkligen tur om man får se dem. Men skulle man hamna mellan en orm och hennes ägg eller på annat sett uppfattas som hotful (vilda ormar bits ju aldrig bara för skojs skull och eftersom det krävs mycket energi av ormen för att producera gift så bits den helst inte alls) så kan den resa sig upp och göra sig redo att försvara sig. Och blir man biten av en kungskobra eller den ännu giftigare kraiten så kan det gå riktigt illa. (Till Systeryster: du kan vara lugn, risken att det skulle ske är minimal och vi träffade tyvärr inte några ormar den dagen 🙂 ) Väl framme, utan att ha stött på några ormar då, var vi blanka av svett och kände oss lite grand som inoljade bodybuilders. Efter ett svalkande dopp och efter att Johan fotat och filmat samma stackars padda i ca 20 minuter fick vi skynda oss tillbaka ner till JTP där vi hade lovat att hjälpa till med att byta vatten till Jo – den blinda sköldpaddan som bor på centret. 

DSC_0455
DSC_0532 DSC_0415
DSC_0511

Just nu händer det inte så mycket på JTP. Monsunen är på väg vilket också innebär att det inte är äggläggningssäsong för några sköldpaddor och inte heller säsong för de skolklasser som brukar komma dit. Izzati, biologen som jobbar på JTP, ska spendera monsunperioden på fastlandet och innan hon åkte ställde hon till med picknick på standen.

DSC_0382

Igårkväll åt vi en sista måltid med Julie, Simon, Charlie och Karam. Efter god mat á la Paradise, ett par öl och ett löfte om att vi kommer tillbaka till Tioman och Juara så kramade vi våra nya och gamla vänner adjö – för den här gången. Nu sitter vi (jag sitter på en stol och Johan ligger och sover på golvet) på flygplatsen på andra sidan ön i väntan på det lilla lilla planet som ska ta oss till KL och så småningom vidare till Nya Zeeland.

Så med tunga hjärtan säger vi – Hejdå Tioman, vi ses – och åker vidre mot nya äventyr.

pusshaj!

 

Annonser

One response »

  1. Hahahaha, du är så söt och tänker på din gamla syster:) (antar att det var till mig, tog iaf till mig:))
    Så härligt ni verkar ha haft det på tioman, antar att ni redan har planerat och komma tillbaka.
    Ska bli så roligt och se hur ni upplever Nya Z då jag har hört så mkt härligt om särskilt naturen där.
    Var rädda om er och fortsätt njuta av livet och håll oss uppdaterade!
    Pussar och kramar till er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s